Spelregels Trim-competities


Vooraf, de organisatie en het sociale
 

  • Wedstrijden beginnen om 20.30 (uitzonderingen: Hudito en Cartouche-iDO2: 20.45 uur, HC Capelle, Craeyenhout, Leonidas en Ypenburg-4: 21:00 uur);

  • Gaarne 30 minuten voor aanvang aanwezig zijn;

  • Thuisspelende clubs hebben op de voorkeursdagen (gebruikelijk op de maandagavond) een veld beschikbaar;

  • De thuisspelende partij zorgt voor 2 scheidsrechters;

  • Bezoekend team ontvangen;

  • Na afloop: zelf in te vullen (door en op kosten van de gastgevende partij);

  • Indien het anders verloopt: gaarne zo spoedig mogelijk contact opnemen met contactpersoon van de bezoekende partij om het te bespreken en te regelen;

  • "Shake hands".

 

Voor de wedstrijd vormen beide teams een line-up en wensen elkaar een prettige wedstrijd. Na afloop schudden alle spelers/speelsters en de twee scheidsrechters rond de middenstip elkaar de hand waarna de derde helft begint >

.

Enneh .... een "knuffel" mag ook.

  • Samenstelling team: van de 10 veldspelers zijn er minimaal 5 dames permanent ín het veld (50-50), (het maakt dan niet uit of er een dame in het doel staat!;

  • Als er een dame in het doel staat, mag er toch gewoon worden geslagen;

  • Geen junioren, "reguliere veteranen/senioren";

  • Minimum leeftijd voor de competitie: 30 jaar;

  • Hoge ballen/scoop niet toegestaan;

  • Scheidsrechters met de bekende egards behandelen (het is ook hun vrije tijd);

  • Scheidsrechters zien erop toe dat er geen al te grote klasseverschillen zijn: 1-2 spelers van een team die qua hockey eruit springen mag.
    Indien dit er meer zijn/worden (en storend wordt ervaren) kan worden ingegrepen;

  • Scheidsrechters grijpen in bij (herhaaldelijk) verbaal/fysiek geweld (bijvoorbeeld door het tijdelijk uit het veld sturen);

  • Bij toss, nog even de regels/afspraken memoreren!!!!

  • Bij twijfel of wedstrijd doorgaat: overleg tussen de contactpersonen/trimmersbazen;

  • Onderlinge afwijkingen zijn uiteraard toegestaan (andere datum bijvoorbeeld) maar dan graag wel even terugmelden;

  • Graag na afloop van de wedstrijden de eindstand zo spoedig mogelijk doorgeven aan de competitieleiders. Dat kan via deze site. De uitslagen komen dan "automatisch" aan bij Henk (alle uitslagen worden door Henk verwerkt) en bij Ed (die van de Haaglanden-competities).
    Liefst z.s.m.

 

Ongevallen:Tijdens een evaluatieavond in de Haaglanden is het onderwerp Verzekering ter sprake gekomen. De trimcoördinator heeft daarop contact opgenomen met de KNHB en gesproken met Bloeme van Kessel en later met Karin van Willigen, juridisch medewerkster KNHB (030-7513413).

Het volgende is te melden: De KNHB heeft sinds 1 januari 2014 een collectieve ongevallen - en aansprakelijkheidsverzekering (via Interpolis).
Bij ongevallen: als eerste  eigen zorgverzekering aanspreken en tegelijkertijd de KNHB inseinen (zie ook het formulier op de site van de KNHB). Wat niet wordt vergoed door eigen verzekering, kan  via de KNHB worden vergoed.

Aansprakelijkheid: Omdat je sporter bent, aanvaard je bepaalde risico's  en kun je geen aansprakelijkheid aanspreken. Dit is bij wet geregeld. Het kan alleen als er sprake is vakgroep opzet (bewijs moet worden geleverd).

Aldus Ed van Wijk (trimcoördinator Haaglanden)

 

Eigen doelpunt


 

Het gaat altijd om de gezelligheid!



Respect voor elkaars mogelijk- en onmogelijkheden.



Het is en blijft een sportief, sociaal en vooral aangenaam tijdverdrijf.


In Haaglanden is op het afgelopen seizoen teruggeblikt.
De vragen en vooral de resultaten van een poll:

zeggen genoeg!

Bijna 60% van de respondenten meldt zich te ergeren aan:
"onsportief gedrag op en rond het veld".

 

De KNHB-regels

Nieuwe spelregel (met ingang van het seizoen 2013-2014):

Dit seizoen wordt slechts 1 regelwijziging doorgevoerd.
Indien een teambegeleider een gele kaart krijgt dient hij net als voorheen achter de omheining plaats te nemen en mag hij gedurende zijn straftijd van 10 minuten niet coachen.
Echter vanaf dit seizoen speelt het betreffende team gedurende de tijdstraf van de teambegeleider met 1 speler minder in het veld. Na het geven van de gele kaart aan de teambegeleider wijst de aanvoerder een speler aan die op dat moment het veld verlaat.

Deze "interchange-regel" geldt gewoon en dus mag die speler gewisseld worden tijdens de straftijd zolang het team maar met een man minder speelt.
Na het verstrijken van de 10 minuten maak je -scheidsrechter- aan de aanvoerder duidelijk dat de teambegeleider mag terugkeren op de bank en dat het team weer met een speler meer mag spelen.

Indien een teambegeleider een rode kaart krijgt betekent dit dat hij voor het restant van de wedstrijd niet meer op de bank mag plaatsnemen en mag coachen. Hij moet, net als bij een rode kaart voor een speler buiten de invloedssfeer van de wedstrijd plaatsnemen en het betreffende team speelt het restant van de wedstrijd met 1 speler minder.

Nieuwe spelregels (m.i.v. 1 september 2012) waaronder:

Regel 8.1 is gewijzigd zodat ook een 'eigen doelpunt' telt (Met ingang van 1 februari 2014 geldt het eigen doelpunt niet meer!). Het criterium is dat de bal binnen de cirkel door een willekeurige speler is geraakt. De manier waarop de aanvaller kan scoren, wijzigt echter niet. Dit betekent dat je dus meer oplettend moet zijn als een bal de cirkel in wordt geslagen. Wordt de bal vervolgens geraakt door een (doel-)verdediger en verdwijnt in het doel is dus een geldig doelpunt gescoord.

Regel 13.2 d en e wijzigen waarbij de bal direct vanuit een spelhervatting (vrije slag, inslag, uitslag, beginslag en lange hoekslag) met een push, flick of scoop omhoog gespeeld mag worden. Dit vermindert het aantal gevaarlijke situaties. Dit betekent dus ook dat de speler die de spelhervatting neemt direct mag gaan lopen met de bal. De verplichting om 2 acties te doen, nemen van de bal en vervolgens verder spelen vervalt.
De plaats van overtreding wordt dus nog belangrijker. Omdat een speler direct met de bal mag gaan lopen, moet tevens goed zichtbaar zijn dat er sprake is van duidelijk controleren van de bal voordat de spelhervatting wordt genomen.

In het Trimhockey is een scoop NIET toegestaan!

Bovendien:

"Nieuwe" spelregels. Kent u ze al?
Met ingang van 1 augustus 2009 is er een aantal belangrijke spelregelwijzigingen. Dit betreft o.a. de spelhervatting (self-pass) en de vrije slag binnen het 23-meter gebied. Hier volgt een korte uitleg.

Self-pass

Een spelhervatting (vrije slag, inslag, uitslag, lange hoekslag en beginslag) mag met een zogenaamde “self-pass” worden genomen. Dit geldt niet voor het nemen van een strafcorner, strafbal en bully.
De self-pass betekent dat je de bal als het ware naar jezelf mag spelen in plaats van naar een medespeler. Hierdoor zal de snelheid van het spel zeker toe gaan nemen.
Wel is er een aantal bepalingen waaraan een self-pass moet voldoen :
Voordat je de spelhervatting neemt moet de bal stil liggen. Je mag niet een rollende bal snel naar jezelf spelen en dan verder gaan.
Je moet eerst duidelijk de bal een tikje geven en daarna de bal nogmaals spelen, voordat je gaat drijven of dribbelen. De scheidsrechters moeten dus duidelijk 2 acties van je zien. Direct met de bal aan de stick weglopen na het fluitsignaal is dus niet toegestaan.
Je mag de bal ook met een self-pass naar jezelf spelen en daarna direct een hoge scoop1 geven. De bal hoeft in dit geval geen meter te rollen.
Natuurlijk mag je een spelhervatting ook nog steeds op de “oude manier” naar een medespeler spelen. De bal moet dan wél een meter gerold hebben voordat een medespeler de bal mag spelen.

23-meter gebied
Bij een spelhervatting van de aanvallende partij binnen het 23 meter gebied bestaan er nog andere bepalingen.
Alle andere spelers (zowel medespelers en tegenstanders) dan degene die de spelhervatting neemt moeten minimaal 5 meter afstand houden.

De bal mag niet vanuit een spelhervatting (vrije slag, inslag of lange corner) direct de cirkel in gespeeld worden.
Dit betekent dat na het nemen van de spelhervatting :

  • een andere speler van een willekeurige partij de bal moet hebben geraakt voordat de bal de cirkel in mag worden gespeeld , of

  • de bal na het nemen minimaal 5 meter heeft afgelegd voordat je hem zelf de cirkel in mag spelen.
    Let op: spelen betekent dus een 2e keer de bal slaan of pushen.

  • De bal 5 meter laten rollen en dan zonder een 2e keer te zijn gespeeld de cirkel in laten rollen is dus niet toegestaan.

  • Vrije slagen mogen niet binnen 5 meter van de cirkelrand worden genomen. Maakt de verdediger een overtreding net buiten de cirkel waar de scheids een vrije slag voor geeft, moet dus de bal op minimaal 5 meter van de cirkelrand worden genomen. Bij een aantal velden is hiervoor al een gestippelde cirkel te zien die precies op 5 meter van de gewone cirkel staat. Op veel velden is dit hulpmiddel nog niet aanwezig, dus zal de scheids moeten bepalen tot waar de bal moet worden teruggelegd.

In het KNHB reglement is ook nog te lezen:

  • A.4.3. Niet-gerechtigde spelers € 75,00 en 3 wedstrijdpunten in mindering; tegenstander kan wedstrijd over laten spelen.

  • B.8. Meespelen niet-gerechtigde spelers € 75,00 en 3 wedstrijdpunten in mindering, ongeacht aantal niet-gerechtigde spelers volgens B.8.7. en/of A.4.3.

En soms gaat het -onbedoeld- wel eens mis.